从小玩到大不离棋牌,三国杀、锄大地、斗地主样样熟手。逢年过节屋企团聚,抑或得闲同朋友吹水,必定围台开局。牌桌上摸牌、出牌嘅手感早就刻入习惯,闭着眼都识走位,唔使多想都知点出牌最顺手。
早前刷到《三国:百将牌》,见到主打斗地主加三国武将技能,第一反应仲以为又是花里胡哨嘅套路。一向玩惯纯靠牌运同临场发挥嘅传统棋牌,总觉得乱加设定只会画蛇添足。
谁知道上手玩几局直接被圈粉,是超出预期的,我同阿妈都有点上头。
讲真,呢款游戏简直啱晒我哋打牌口味——唔拖泥带水、有博弈感,又唔会复杂烧脑。底层规则仲系最熟悉嘅斗地主,阿妈睇两眼就识点评“呢铺应该先出单张”,零学习门槛,上手就玩。
加埋三国武将技能之后,质感直接升级,再也唔系牌好躺赢、牌烂摆烂嘅死板玩法,比普通斗地主耐玩的,完全唔单调。唯一吐槽,高级场亮剑玩法,掉兵力太快了~每次中级场突破一下,高级场一下就破产,心李落差好大,但又忍不住回来玩~
平时打斗地主,牌型差就只能靠队友carry、等对手失误,毫无主动权。但《三国:百将牌》完全唔一样,就算手握细牌散牌,拣啱武将照样逆风翻盘。我最钟意用关银屏,技能可以凑JQK大牌,好几次手里全系散牌,靠技能补牌硬生生凑出炸弹,逼到对面地主狂发“打得不错”认输。
节奏超适合休闲党,返工摸鱼、落班搭公交、食饭等位同朋友开一局,几分钟结束一盘,
唔似重度卡牌要啃卡组、记满屏技能,费心又费脑;又唔似传统斗地主越玩越闷。每局换唔同武将,打法随心变,新鲜感常驻,完全唔容易腻。